2011. június 19., vasárnap

premenstruációs szindróma

Legalább annyira megkeseríti az életemet, mint maga a menstruáció. Sőt, sokkal jobban. A menstruáció már maga a megkönnyebbülés még ha görcsökkel is jár. Nálam elég durván jelentkeznek a tünetek, úgy bő egy héttel a mensi előtt. Borzalmas hangulatingadozásaim vannak, iszonyatos önuralom kell hozzá, hogy ne üljek egész nap egy sarokban bőgve, na meg Marci is, vele nem is tehetném meg. :) A másik a zabálás. Mert ezt nem tudom másnak nevezni. Szerencsére a héten egészen jól kordában tudtam tartani egész héten a zabálási-és a hisztirohamokat is. Egyébkén a premenstruációs szindróma a nők 40 %-át érinti.
Tünetei lehetnek fizikaiak és pszichések is. 



Testi tünetek:
  • szédülés
  • a mell feszülése, érzékenysége
  • székrekedés, puffadás
  • fejfájás
  • fokozott étvágy vagy étvágytalanság
  • izom- és ízületi fájdalmak
  • testsúlynövekedés
  • álmatlanság vagy aluszékonyság
Pszichés tünetek:
  • szorongás, feszültség
  • lehangoltság, reménytelenség
  • fáradékonyság
  • ingerlékenység, idegesség
  • csökkent érdeklődés
  • a figyelemösszpontosítás zavara
  • emlékezetzavarok
  • energiátlanság

Mi a teendő, ha valaki PMS-ben szenved, és milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésünkre? Enyhe panaszok esetén elégséges lehet az életmódváltoztatás. A rendszeres testmozgás (például heti 3-5 alkalommal egy-egy óra torna, aerobic), kiegyensúlyozott, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend sokat segíthet. Súlyosabb tünetek esetén viszont feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni. A nőgyógyászati kezelés rendszerint hormonpótlás vagy fogamzásgátló tabletta szedése formájában történik. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ez a kezelés nem mindig hozza meg a kívánt eredményt. Ilyenkor, valamint akkor, ha a pszichés tünetek a legkifejezettebbek, pszichiáter segíthet. A terápia magában foglalja a szerotonin-anyagcserét javító gyógyszerek és szorongáscsökkentő, feszültségoldó szerek mellett a pszichoterápiás kezelést is. A klinikai tapasztalat szerint ez a kombinált terápiás megközelítés vezet a legjobb eredményekhez. A gyakran alkalmazott "öngyógyító" módszerek (cigaretta, kávé, fájdalomcsillapítók, nyugtatók) csak átmeneti enyhülést hozhatnak, és súlyos szövődmények veszélyét hordozzák magukban.(http://home.hu.inter.net/mentalhi/Pms.htm)

Iráni tudósok például a kalcium pozitív hatását mutatták ki. PMS-sel küzdő nők csoportjának három hónapon át naponta háromszor 500 mg kalcium-karbonátot adagoltak, egy másik csoportnak pedig placebót. A vizsgálat végén a kalcium-karbonáttal kezelt csoport tünetei – depresszió, fáradékonyság, étvágyváltozás – jelentősen javultak a kontrollcsoporthoz képest. Brit tudósok a ligetszépe olaj jótékony hatását bizonyították kísérletükben. A vizsgálatban részt vevő 70 nő napi 3x2 kapszula ligetszépe olajat szedett. 67 százalékuk teljesen tünetmentessé vált a szer hatására, 22 százalékuk tünetei enyhültek, és pusztán 11 százalékuk számolt be változatlan állapotról.(http://cotcot.hu/cikk/2010/10/07/viszlat-pms)


Ti küzdötök ezzel a problémával? Találtatok már rá megoldást?

6 megjegyzés:

  1. Sepia Officinalis, Pulsatilla, Lycopodium,

    Nálam, de van még többféle attól függ kinél hogyan jelentkezik a dolog.

    VálaszTörlés
  2. Én néha, de nem túl gyakran. Többnyire 2 nap, amikor ideges vagyok, de nem hisztizek, kontrollálom magam, csak ilyenkor miden idegesít, de visszavonulok és nem foglalkozok senkivel. Evés terén sincs akkora gond, van 1 – 2 nap, amikor többet eszek, de nem vészes. Én nem panaszkodhatom.

    VálaszTörlés
  3. Én feszült vagyok, baromi nehezen megy, hogy ne ugorjak neki mindenkinek. Puffadás az van, annyira utálom! Nem vagyok nagy édesség evő, de ilyenkor halálra bírnám magam zabálni csokival, sütivel. Jövő hétre várom, ebből kifolyólag ma már egyszer összeszólalkoztam a férjemmel. Természetesen nekem van igazam.:)

    VálaszTörlés
  4. Mim: köfi! :)

    martinelli: akkor ez egy enyhébb verzió! :)

    kovtama: :D :P

    VálaszTörlés
  5. Nálam is van idegbaj, de nálam a peteérés előtti napokon.... zabálhatnék sajnos nem ezzel függ össze, az mindig, minden nap van :(

    VálaszTörlés
  6. Ezek a problémák is megszűnnek, ha nem eszel gabonát. Tégy egy próbát (ne két napig :).

    VálaszTörlés