2012. szeptember 21., péntek

Tracy Chevalier: Hulló angyalok

Ez volt a második könyv, amit Chevaliertől olvastam, de az biztos, hogy nem az utolsó. A könyv két család történetét mutatja be nekünk, a szereplők maguk mesélik el a történetet. A temető központi színhely a regényben, szinte minden mozzanat, cselekmény összefüggésben van vele. A könyvben a komikus és  a tragikus mozzanatokban nincs hiány, Chevalier egy pillanatra sem hagyja, hogy unatkozzunk.

Fülszöveg:
1901 januárja. Egy nappal Viktória királynő halála után két család látogatja meg egymás mellett álló családi sírját egy divatos londoni temetőben. Az egyik síron az érzelgős angyalszobor, a másikon díszes urna áll. A Waterhouse család mélyen megsiratja az elhunyt királynőt, és foggal-körömmel ragaszkodik a viktoriánus hagyományokhoz. A Coleman család arccal a modernebb társadalom felé fordul. Mindkét család legnagyobb bánatára életük visszavonhatatlanul összefűződik, mivel lányaik a sírkövek mögött örök barátságot kötnek. A lányok lassacskán felnőnek, és az új évszázad nagy változásokat hoz: a lovas kocsik helyét elfoglalják az autók, a gázvilágítás helyett bekapcsolják a villanyt, és Anglia a nyomasztó viktoriánus árnyak után egy napsugarasabb edwardiánus korszakra ébred. Ebben a légkörben történhet meg az, hogy a szépséges Mrs. Coleman kissé nagyobb személyes szabadságot szakít magának, amely azonban tragikus következményekkel jár, és a Colemanek és Waterhouse-ok élete mindörökre megváltozik. A Hulló angyalok két család megrendítő történetének, egy gyerekkori barátság intimitásainak, a szexualitás ébredésének és az ember törékenységének leírása. Ugyanakkor korrajz is, hiszen híven tolmácsolja a történelmi változásokat, bemutatja a nők jogaiért vívott harcot, és könyörtelenül szembesít a hit alapkérdéseivel.

1 megjegyzés:

  1. en is annyit tervezem, hogy neki allok olvasni, de soha nem jon ossze, pedig szeretek, regen nagyon sokat olvastam, meg ejjel is ha be akartam fejezni, mostansag csak a magazinokra jut idom, neha meg arra sem, de jo kis konyv

    VálaszTörlés