2013. november 7., csütörtök

kilfaló zsömle

Megint rákattantam az otthoni pékáru készítésére. Egyrészt mert olcsóbb, másrészt mert finomabb. :)
Mostanság ezt a zsömlét készítem előszeretettel. :)

Kilófaló zsömle

Kilófaló lisztet használok hozzá, mégpedig a kelt tésztákhoz vagy a kenyerekhez valót.
Pontos adagokat nem tudok írni a hozzávalókból, mert nem mérek semmit.
Kb. 40 dkg lisztet használok 5-6 zsömléhez. Beleöntöm a kenyérsütőm üstjébe és rögtön el is indítom a dagasztó programot. Megy hozzá fél cs. szárított élesztő, só, méz, és a folyékony hozzávalók. Tej/joghurt/víz/tejföl (opcionális) és olívaolaj. Ezeket óvatosan adagolom hozzá, egészen addig, amíg kis gombóc nem lesz a tésztánkból. A gép innentől kidagasztja. Ha kész a dagasztás, akkor megformálom a zsömléket és tepsiben kelesztem őket. Előmelegített sütőben addig sütöm őket, amíg pirosak nem lesznek.

Nagyon laktató és nagyon egészséges pékáru. :)




1 megjegyzés:

  1. Én a kilófaló zabpelyhes kenyeret szoktam sütni, szerintem ennél puhább egészséges kenyeret sehol nem talál az ember. Ráadásul nem kell hozzá lisztkeverék :-)
    Már nem emlékszem, hogy melyik könyvben van benne (talán a Népi ételekben?), de ha nincs meg és érdekel, akkor szólj és átküldöm :-D

    VálaszTörlés