2014. január 27., hétfő

Együnk céklát!

A cékla nekem abszolút mumus volt a zöldségek között, egyszerűen a dohos föld íze miatt képtelen voltam megenni az üveges verziót, vagy meginni a levét. Talán a leve nekem még borzalmasabb.
De annyian mondták már, és főzős műsorokban is sokszor láttam, hogy sütve isteni, hogy a tegnapi tepsis zöldséghez két cékla is került felvágva. Mit is mondjak? Nem jutottam szóhoz. Egyszerűen isteni. Szeletelés közben megkóstoltam nyersen és úgy is isteni. Édes, édesebb mint a sárgarépa, és a dohos íznek nyoma sincs. Szóval ma megbíztam T-t, hogy vásároljon belőle pár kilót, alapélelmiszer lesz mostantól. :)
A tepsis zöldség pedig nagyon egyszerűen készül. Sok-sok zöldséget (répa, krumpli,cékla, paprika..stb) nagyobb darabokra vágunk, sóval és nagyon kevés olívaolajjal összeforgatjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük és forró sütőben készre sütjük. Bármilyen húshoz nagyon finom, egészséges és nem utolsósorban diétás köret. :) 



És hogy miért együnk céklát?

"Miért jó?

A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint. Kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.

Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják.

A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat."

Forrás:  http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/cekla_a_zoldsegek_voros_demonja/20080107155518

5 megjegyzés:

  1. Terhesen és szoptatás alatt rengeteget ettem belőle! (Imádja is a csajszim. :-) )
    Mi főképp felkockázva pároljuk vajon pici nyírfacukorral, sóval, borssal, köménnyel. És ha natúr joghurtot adsz a maradékhoz, pár óra múlva egy isteni hideg salátát kapsz.

    VálaszTörlés
  2. Én majdnem mindig sütöm és igen, natur joghurttal isteni saláta lesz :)

    VálaszTörlés
  3. Megcsináltam ma én is, isteni jó lett, mindenki falta. Holnap ez lesz az ebédem is. Köszke!
    ETAMA

    VálaszTörlés
  4. Hű ez a joghurtos verzió is jól hangzik!!! :)

    VálaszTörlés